Gæsteindlæg: Boligindretning og hjemmefødsel

Gæsteindlæg af Louise Haagen Bue, Mama's House.

Louise er Jordemoder og Kandidat i Jordemodervidenskab, således er hun en højspecialiseret jordemoder med flere års erfaring nationalt og internationalt. Arbejder med et 360 graders kvindeliv med fokus på livskvalitet og trivsel i hverdagen. Ekstern undervisning indenfor fødsler, arbejder for teenagers seksuelle sundhed, en bedre overgangsalder, mindful graviditet og fødsel og trivsel i forældreskabet.

Boligindretning og hjemmefødsel

Hvis man tænker over det, er det ikke umiddelbart to ord der normalt går ret meget hånd i hånd, men så alligevel. For har du overvejet, hvordan det er mest praktisk, at indrette dit hjem, når du vælger at føde hjemme? Måske tænker du ”Ha! Er du sindssyg? Jeg skal da aldrig i livet føde hjemme – det er jo farligt” eller ”Jeg er ikke gravid”. I så tilfælde, så kan du læse det for sjovt eller bare springe helt over. Men du kan også læse mere om hjemmefødsel her.

Vi starter med sofa-hjørnet som fødested.

Eller måske vi skulle omdøbe det til ”føde-krogen”. Det vigtigste for dig og din fødsel er, at du skal skabe dig en fredfyldt og tryg oase i dit hjem. Lige præcist det sted, hvor du ønsker, at fødslen skal foregå. Det kan være en god ide, at have flere alternativer, som jeg gennemgår senere.

En god sofa, som en hjørnesofa eller en sofa med chaiselong, giver gode muligheder for forskellige fødestillinger. Ligesom du har mulighed for at hvile på forskellige måder mellem veerne. Jeg har fundet 3 jordemoder-favoritter (Link 1, Link 2 og Link 3). Her er der mulighed for et hav af føde- og hvilestillingsvarianter, arbejdshøjden er fin, med mulighed for at både sidde ved siden af og sidde på gulvet år der skal gribes en baby. Ved hjemmefødsel er det vigtigt at indrette optimalt.

Hjemmefødsel i sofaen

Soveværelset som fødested ”føde-krog”

En hjemmefødsel kan også planlægges i soveværelset. En god madras, der er blød og sikre at du kan sidde, ligge eller stå på knæ og albuer uden blåmærker. Du kan overveje at finde en gammel rullemadras til at afdække sengen med, evt. sammen med noget plast. På den måde kan du efter fødslen hurtigt og let fjerne rullemadras og evt. plast og din seng er som før. Jeg har fundet (billeder fra Mad og Bolig’s artikel 25 soveværelser) 3 soveværelsesindretninger, der nu nomineret til jordemoder-favoritter. De er blevet udvalgt på baggrund af deres evne til at skabe ro, hygge og ”hule” stemning.

Planlægger du at føde i vand?

Lyder det mest tiltalende med et badekar? Muligheden for at leje et fødekar er stor – der er mulighed gennem Forældre og fødsel, forskellige ordninger ved blandt andet Herlev Hospital, Hjemmefødselsordningen Region Sjælland eller enkelte privatpraktiserende jordemødre.

Hjemmefødsel i vand

Placeringen af bassinet bør du overveje nøje. Helst et sted i nærheden af en vandforsyning – det er SÅ træls at fylde karret med en spand. Hvis du har brændeovn, skal du nok overveje at fødekarret ikke stilles for tæt på.

Opholdssted/arbejdssted under ve-arbejdet.

Kogeøen er god at læne sig ind over, hvis du har et ”samtale-køkken” med kogeø. Alternativt kan spisebordet også fungere perfekt til at læne sig ind over når veerne for alvor skyller indover. Hvis det er muligt, så få placeret dine møbler, så du har plads til at gå rundt. Måske du har stole i forskellige designs, så du har en god mulighed for at finde forskellige gode måder at sidde på ved behov. Fx denne Carl Hansen stol – her kan du sidde omvendt og hænge på ryglænet eller denne lækre Carl Hansen lænestol der har nogle gode armlæn til støtte og hvile.
Den sidste jordemoder-favorit er denne day-bed fra Sinnerup, super-optimal til en powernap for dig, din partner, fødselshjælper eller hvem du har inviteret med til din fødsel. Hvis din hjemmefødsel går i stå i nogle timer er det perfekt med lidt hvile.

Hyggestemning ved hjemmefødsel

Bor du med vinduer ud til gaden, så gør dig selv den tjeneste, at få gardiner der kan lukke helt af. Så kan skal du ikke bekymre sig om, at få tilskuere på. Nogle fødende vil helst have dæmpet lyset (hvis det er efter mørkets frembrud). Men stearinlys er jo ikke ligefrem sunde, omend de er meget hyggelige. Og med risiko for at glemme dem. Så at få nogle af de der kunstige lys med en livagtig flamme kan være en god ide. Eller få installeret en lysdæmper på nogle af lamperne.

Hjemmefødsel og hygge

Afdækning

Der er mange muligheder for afdækning, så du slipper for pletter på de nyslebne gulve eller de ægte tæpper på gulvet. Er du så heldig at have adgang til afdækningsplast fra en byggeplads eller håndværker, så nas du dig 10 meter (eller mere efter behov). En gammel voksdug kan også gøre tricket, de fås billigt hvis du holder øje i din lokale genbrugsbutik eller på DBA/gul og gratis.

Nu du er i gang, så hav også en plastikpose i bilen. Hvis nu vandet går på vej hjem fra tante Oda og Onkel Ejnars Atombryllupsfest, så er det rart at du ikke behøver en hel hovedrengøring af bilen eller skifte den ud.

Find den indre ro

Find fred i den måde du vil have dine møbler på. Find roen i dig selv og din indretning. Omgiv dig selv med grønne planter, hvis det er der, du finder dig selv. Bare sørg for, at der ikke er noget der irritere dig. Så du kan fokusere 100% på dit fødselsarbejde. Skab hygge og god stemning med plakater/billeder. Det kan være motiver med skov, strand eller anden natur som afsmitter dig med ro. Det kan også være som disse tre jordemoder-favoritter: Plakater med statements som ”Hard work beats talent”, ”Dream, Believe, Create, Succeed” eller ”Motivated”. Du kan også se alle motiverende plakater her.

Elsker du et helt clean hjem, så hold stor skrubbe dag med dine venner/veninder/mor/partner. Vil du have puder og tæpper i et hjørne, så ud og find sækkestole og tæpper. Evt. på et loppemarked og få alt vasket og gjort klart.

Alt efter hvem og hvor mange du har inviteret med til fødslen, så er det jo også værd at tage op til overvejelse hvor tæt du har det i hjemmet. Så du, som fødende, ikke føler dig klemt inde på få kvadratmeter.

Når fødslen er ovre

Og der er kommet ro på, skal der ammes. Med en indretning af børneværelset, kan du få det mest ammevenlige miljø. Først af alt, sørg for at anskaffe dig en lækker lænestol til amning. 3 Jordemoder-favoritter er blandt andet denne ammestol – til trods for den rent æstetisk ikke er såååå skøn. Derudover denne super fine hjørnelænestol, hvor du kan få god støtte af armlæn/ryglæn. Skulle jeg amme igen, havde jeg købt denne læder lænestol, flot og praktisk med armlæn der giver god plads.

Gæsteindlæg skrevet af Louise Haagen Bue, Mama's House.

Del opslaget med dine venner!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *