Inspiration og skabelon til billedvæg

Find billedvæg inspiration og skabeloner

Hvordan kommer man igang med sin egen billedvæg? Få 7 gode råd inden du begynder at designe din billedvæg. Du finder billedvæg inspiration til sidst i indlægget.

Opdateret 29 november 2017. Oprindelig artikel 20. Marts 2017 af Kasper Benjamin Sørensen.

Når man indretter med billeder og plakater, ønsker man at indrette så det passer til rummet. Det er blevet populært at lave sin egen billedvæg. Det er måske en af de helt store emner når vi snakker boligindretning i 2016-2017.

Men hvordan kommer man lige igang med at designe en billedvæg? Det virker til at være et større projekt som kræver mange overvejelser. For mange hjælper det at følge en guide, så ens billeder ikke hænger alle vegne i rummet. Det kan give et forvirrende indtryk af ens indretning. I dette blogindlæg har jeg samlet alt der er værd at vide om en billedvæg. Få gode råd til hvordan du kommer igang og find inspiration blandt andre’s billedvægge.

Billedvæg skabelon

Med ovenstående råd, har du fået en god grundviden om hvilke ting der skal tages højde for. Det næste skridt er at kigge på forskellige typer af billedvægge. Det er et større projekt og kan være svært at forestille sig flere billeder hænge side om side. For at være helt besluttet for hvilken en billedvæg det skal være, har jeg lavet et par eksempler for inspiration. Det kan være din billedvæg skal se ud som et af nedenstående billeder.

billedvaeg-skrabelon-version1
billedvaeg-skrabelon-version2
billedvaeg-skrabelon-version3
billedvaeg-skrabelon-version4
billedvaeg-skrabelon-version5
Billedvæg skabelon til stuen variant 6
Billedvæg skabelon til stuen variant 7
Billedvæg skabelon til stuen variant 8
Billedvæg skabelon til stuen variant 9
Læs også: I tvivl om plakatstørrelsen? Sådan vælger du rigtigt

1 af 7

Lav en plan indenfor hænger op

Den største udfordring er at man hænger op før man ved hvad man søger. Forestil dig at slå en masse tøm i og finde ud af det ikke spiller. Jeg kender mange som er begyndt med at hænge deres plakater op før de har en plan for hvordan det skal se ud. Oftest bliver afstanden større end forventet. Pladsen føles også mindre end i tankerne.

Det bedste råd for min side er at lægge billederne ud på gulvet, eventuelt i den valgte billedramme for netop at se hvilken kombination som passer til. Hvis du arbejder mest med en skabelon kan du vælge at bruge malertape som retningslinjer for din billedvæg. Malertape er en glimrende løsning for at godt overblik over størrelsen på din billedvæg.

Læs også: 10 gode råd til ophæng af billeder

2 af 7

Skal mine billederne hænge vandret eller lodret?

Nogle billeder er designet til at hænge vandret og andre lodret. Find ud af hvordan det passer sammen med boligens struktur, længde og højde. Gør dig selv en tjeneste at bruge et vaterpas og eventuelt tape for at få den præcis vinkelret. Du kommer til at ærgre dig, når først resultatet er færdigt og du ser billederne hænge skævt. Tro mig, det har jeg selv oplevet. Så skal der rettes søm eller laves nye huller, og det ønsker du ikke.

De fleste plakater bliver designet i det høje format. Det gør at de forskellige størrelser ikke altid passer. Med den rette afstand og med vandrette motiver, kan billedevæggen komme i balance. Du kan prøve forskellige opstillinger som passer til rummet.

Læs også: Her er 42 moderne plakater til hjemmet

3 af 7

Find ud af hvor billederne skal hænge

Du har valgt en væg hvor dine plakater og billeder skal hænge. Mange vælger at hænge deres billedvæg i stuen, eventuelt over sofaen. Hvis du går op i rene linjer og balance i rummet, så vær sikker på at du får centeret din billedvæg. Der findes intet værre end bagefter at finde ud af din billedvæg hælder for meget til venstre. Sørg for at hav struktur og indblik i hvor billedvæggen skal hænge inden du begynder.

Om din billedevæg skal hænge i stuen, i soveværelset, i gæsterummet eller i køkkenet, så tænk over pladsen. Rummets størrelse og højde til loftet er altafgørende for hvor stor din væg med billeder kan blive.

Læs også: Her er 5 gode bud på billedrammer

4 af 7

Tilpas din billedvæg efter dit rum

En billedvæg skal tilpasses rummet og ikke omvendt. Hvis du har en alt for stor billedvæg vil rummet se mindre ud og din billedvæg vil være alt for dominerende. Et godt tip er at hænge sine billeder op med passende mellemrum. Her er der ingen tommelfingerregel, men jo større rummet er, desto mere plads skal der være mellem billederne. Det vil i sidste ende komme til at se super flot ud.

Om du vælger at bruge 1 cm, 2 cm, 5 cm, 10 cm eller mere imellem billederne er op til pladsen. Personligt foretrækker jeg at have lidt afsted imellem hvert billede. Dette giver ro og balance, samt motiverne står stærkere som enkeltvis men flot som helhed. Forestil dig at alle billederne er helt tæt på hinanden. Det får øjnene til at tænke at alle billeder er et stort billede. Sørg for at billederne passer til hinanden, hvis du ønsker et stort billede af flere små.

Læs også: Tag testen: Hvilken boligstil har jeg?

5 af 7

Brug gerne små og store billedstørrelser

Mange vælger at kombinerer forskellige billedstørrelser. For at lave en billedvæg behøver du ikke kun at bruge en bestemt størrelse. Du kan vælge imellem forskellige størrelser for et mere livligt og personligt udtryk. Prøv at leg med tanken om store billeder i 70×100 cm og mindre størrelser som 50×70 cm samt 30×40 cm.

Dernæst finder du ud af om billederne skal hænge forskudt af hinanden eller på linje. Dem der indretter minimalistisk og stilrent, foretrækker at gå efter den type ophæng hvor alle billeder hænger lige. Hvis din indretning er mere din egen, kan du lege med tanken om forskudt ophæng for en personlig billedvæg.

Det godt råd er at holde det i samme billedstil og farveunivers så det ikke kommer til at springe for meget i øjne. Selvom der findes et hav af flotte billeder derude kan en billedvæg godt blive for dominerende hvis den indeholder flere forskellige farver og udtryk. Hvis det er muligt, anbefaler jeg højst at bruge 2-3 farver i samme stil. Det kommer i sidste ende til at give et fedt resultat.

Læs også: 7 Instagram profiler du bør følge

6 af 7

Tænk over hvilke billedrammer du vælger

Man skulle næppe tro en billedramme har noget at skulle sige til selve motivet. Men faktum er det har den. En billedramme kan være med til at tilpasse din stil hvis du har motiver som ikke matcher sammen. Hvis du benytter den samme billedramme hele vejen igennem vil du se et bedre sammenhæng mellem motiverne. På den måde kan du vælge netop de motiver som du kan lide, men husk på at hold det simpelt.

Forestil dig du køber et flot billed som alene står skarpt og passer perfekt til dig. Hvis billedet ikke får den rigtige indramning, kan billedet få et andet udtryk. Har du et farverigt billede og vælger du en egetræ ramme, har du pludselig endnu en farve at forholde sig til. Mange foretrækker den sorte aluminium ramme som er neutral i farven.

Læs også: Hvor blev den populære IKEA Störmby ramme af?

7 af 7

Overvej at bruge andet interiør end billeder

En billedvæg behøver ikke kun være fyldt med plakater og billeder som navnet antyder. Mange vælger at gå skridtet videre med opsætning af boligartikler som levende lys, planter, vaser og hylder. Min anbefaling lyder helt sikkert på at få indrettet nogle af disse tiltag til sin billedvæg. Det giver en originalitet og personlighed som vil stå knivskarpt når venner og familie besøger dig.

Læs også: Her er 10 store plakater som skaber opmærksomhed

4 replies on “Inspiration og skabelon til billedvæg

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *