Hvilken boligstil er min indretning?

Find ud af hvilken boligstil du har

Hvordan vælger du at indrette dit hjem? Din boligstil siger mere om dig end du tror. Hvis du ikke kender din boligstil, kan du måske få svaret her.

Opdateret d. 14 April 2018. Original artikel 06. Oktober 2017 af Kasper Benjamin Sørensen.

INDHOLD

 • ‘Ny Nordisk’ boligindretning
 • ‘Urban Living’ boligindretning
 • ‘Art Deco’ boligindretning
 • ‘Retro’ boligindretning
 • ‘Vintage’ boligindretning
 • ‘Etno’ boligindretning
 • ‘Egen boligstil’
 • Om forfatteren

Plakater til enhver boligstil

 • GRAPTOVERIA

  249 kr.479 kr. Se mere
 • CALATHEA ORBIFOLIA

  249 kr.479 kr. Se mere
 • LIBERTATEM

  249 kr.479 kr. Se mere
 • MONSTERA

  249 kr.479 kr. Se mere

Ifølge TV2 livsstil findes der 6 markante boligstilarter som lige nu er super trendy. Det drejer sig om ny nordisk (nordisk boligindretning), art deco, etno, vintage, urban living, retro og min egen favorit og opfundne boligstil: Din egen personlige.

At have en boligstil er en ting. At kunne genkende sig selv i sin boligstil er en anden ting. Du kan blive klogere på hvilken stilart din indretning er. Ved du allerede hvilken af disse stilarter du er?

1 af 7

1. Ny nordisk (Nordisk boligindretning)

Min personlige favorit blandt disse stilarter er uden tvivl ’ny nordisk’ som eksperterne kalder den. Denne boligstil blev ikke skabt i boligverdenen, men i køkkenet i 2014. Det siges at 12 nordiske kokke, med Claus Meyer og Rene Redzepi, lavede et manifest kaldet: Ny nordiske køkken. Dette blev startskuddet hvor Muuto var de første til at definerer stilen indenfor boligområdet.

Helt præcist handler ny nordisk om at genfortolke den nordiske boligstil med sine egne elementer. Der er fokus på mere lys og lethed. Skandinavisk boligstil kan også indplaceres under dette.

Ny nordisk boligstil
Billede copyright: Iboligen.dk // Artikel: Grå, nordisk oase i det pulserende Stockholm // Link: https://goo.gl/dZdc4y

Hvordan ser en 'ny nordisk' boligstil ud?

Det helt fundamentale i ’ny nordisk’ er lys, plads, lette møbler, naturen. Det skal handle om den nordiske natur: Eg, birk, ask, læder og uld. Desto mere lethed, plads, minimalisme som kan puttes i rummet, desto mere er ens indretning nordisk.

Ser man på farverne handler det om naturens farvespektrum: Grøn, brun, grå i forskellige lyse nuancer. Der er meget kunst/grafik i form af billeder og plakater. Valget af keramik er nøje udvalgt. Stilen hylder klassikerne vi kender og kunstnere vi er bevidste om. Det kan også sagtens være gammelt interiør som er trendy som wegner- stole eller plankeborde.

Hvilke plakater passer til ’Ny Nordisk’ boligstil?

Graptoveria

Graptoveria plakat med planter og tekst

Calathea Orbifolia

Calathea Orbifolia plakat

Levitate

Levitate plakat

2 af 7

2. Urban Living (Newyorker boligindretning)

Urban Living er en populær boligstil som også kaldes Newyorker-stilen. Helt tilbage i 60’erne gjorde den unge generation af kunstnere i New York, bl.a Andy Warhol sig i store værker. Dette krævede store lokaler og her blev nedlagte fabriksbygninger og nedlagte boligkomplekser brugt. Den store plads og åbenhed, gav mulighed for at skabe et helt nyt home-work-studio, som det så fint hedder. Set på film boede rigtig mange personer i disse typer af ’lejligheder’. Det blev derfor trendy at bo stort, maskulint og råt. Det handlede ikke om hvor fint detaljerne blev, men mere hvor meget rummet kunne formes efter egen interesse.

Urban Living boligstil
Billede copyright: Boligmagasinet.dk // Artikel: Rå nostalgi i lejlighed på Nørrebro // Link: https://goo.gl/kBCCNy

Hvordan ser en 'Urban Living' boligstil ud?

Den boligstil der siges at være mest maskuline. Det handler meget om at skabe den rå og nøgenhed der ligger i hjemmet. Strip tapetet af og lad mustenvæggene stå rå. Lad bjælkerne i loftet være synlige og ubehandlet. Jo mere ’uperfekt’ rummet er, desto mere urban er det. Stilen kan beskrives lidt som papirøens madprincip: Desto mere rawfood, desto bedre. Her må gamle stålreoler, arbejdslamper, plankeborde eller betonborde samt sammen være perfekt. Af farvevalg må det helst holdes sort/hvid, med max 1-2 farver som er markante.

Hvilke plakater passer til ’Urban Living’ boligstil?

Libertatem

Libertatem plakat

The City

New york plakat

Lion King

Lion King plakat - dyremotiv løve plakat

3 af 7

3. Art Deco (Art Nouveau boligindretning)

Det handler om ædle metaller: Kobber, messing, guld, glas kombineret med tekstiler og farver. Art deco stilen stammer helt tilbage fra 20’erne og begyndte for alvor efter 2. verdenskrig. Det siges at Frankring er ophavsland for stilen. Boligstilen tager sin form i kubismen, futurismen samt Bauhaus stilen. Det handler om kombinationen af mørke og lyse tekstiler og skabe noget moderne igen.

Art Deco boligstil
Billede copyright: mydailyspace.dk.dk // Artikel: 10 tips til at gribe art deco-stilen // Link: https://goo.gl/6aMDPc

Hvordan ser en 'Art Deco' boligstil ud?

Mange indretninger har elementer fra stilarten allerede. ’Art Deco’ er en modsætning til de først nævnte stilarter. Selve ideen opstod i soveværelset med indretning som mindede om klassiske hotelværelser: Mørke farver, tunge tekstiler, stor dobbeltseng. I nutidens boligindretning dyrkes Art Deco lidt mere luksuriøst. Minimalisme er nøgleordet: desto mere enkelt, desto bedre. Veloursofa og tunge tekstiler er et MUST have. Kæmpe spejle på væggene, stærke mørke vægfarver og bombastisk tapet med skæve elementer. Vigtigt er også lamper, vaser, messing, marmor konsolbord og andre ædle metal interiør.

Hvilke plakater passer til ’Art Deco’ boligstil?

Every Moment

Abstrakt No. 1 plakat

Abstrakt No.3

Abstrakt No.3 plakat

Lines NO. 1

4 af 7

4. Retro (Old School boligindretning)

Retro er en skandinavisk stilart som ikke må forbindes med vintage. Retro stilen knytter sig til de danske møbelklassikere fra 50’erne til 70’erne. Oven i dette kom hele interiør og detaljedelen som kunne være skåle af plast, keramik og teak. Hele stilen handler om at tage elementer fra 50’erne til 80’erne og indføre det i sit hjem. Et mix af farverige møbler og loppefund var fundamentet for retro boligstil.

Retro boligstil
Billede copyright: Femina.dk // Artikel: Bolig: Retro og nyt i en smuk blanding // Link: https://goo.gl/KXXNVM

Hvordan ser en 'Urban' boligstil ud?

Starten på retro stilen startede med et farverigt univers af møbler og interiør. Siden hen er stilen blevet afdæmpet med brug af sort/hvide elementer og brune farver. Der er dog stadigvæk mange ’hardcore’ retro tilhængere som dyrker stilen til punkt og prikke. Tapet mønster, ryatæpper og ægte verner panton-møbler. Nu her ses retro stilen blandt unge mennesker i storbyer. Generelt er loppefund, krenitskåle og farverigt porcelæn fra 70’erne en vinder. Har du nogle af disse elementer kan du kalde din indretning retro. Det handler i høj grad om nostalgi.

Hvilke plakater passer til ’Urban’ boligstil?

Abstrakt No.5 & 6

Abstrakt NO 5 & 6 plakater i egetræ ramme

Green Shapes No.1

Green Shapes No 1 produktbillede

Drops Of Black

Drops of Black plakat

5 af 7

5. Vintage (Den franske boligstil)

Når du siger Vintage, tænker du højst sandsynligt på Frankrig. Dette har du god grund til. Du kan nemlig drage parallel til to retninger: Den lidt rå stilart med gamle industrielle møbler og lamper. Blandt andet fra den franske kendte møbelarkitekt Jean Prouvé og Charlotte Perriand. Den anden retning er mere fransk landmøbler som man hvidmalet. Her kommer udtrykket chic ind som var oppe i 90’erne. Nu er man gået mere over til sortmalet.

Vintage boligstil
Billede copyright: isabellas.dk // Artikel: Indret med fransk vintagestil // Link: https://goo.gl/aUnhFh

Hvordan ser en 'Vintage' boligstil ud?

Man kombinerer nutidens vintage stil med franske møbler med gamle møbelklassikere. Der må gerne være designerstole omkring spisebordet. Spisebordet er højst sandsynligt genbrugsbrædder. Vitrineskabene er et klassisk eksempel på vintage. I sort stål eller malet træ kommer vintage udtrykket frem. Med snakken om retro stilart, er genbrug og gode fund af gamle klassikere indenfor møbler en vinder. Hvis budgettet er begrænset er vintage en stilart som tiltaler begge køn. Typisk den stilart som fleste nykøbere af bolig og lejere af lejligheder har.

Hvilke plakater passer til ’Vintage’ boligstil?

Silentium

Silentium plakat

Strong

Sort hvid portræt foto af mørk kvinde med budskabet STRONG

Abstrakt No.4

Abstrakt No.4 plakat

6 af 7

6. Etno (Afrikansk/indisk boligstil)

En stilart som skiller sig ud fra mængden er Etno. Det siges at stilarten stammer fra fremmede kulturer og dens håndværk. Specielt Afrika, Sydamerika og Asien. Faktisk blev vores egen Arne Jacobsen, Finn Juhl og Bjørn Wiinblad inspireret af den etniske kunstform. Den store passion fra de kendte møbelelskere, tog boligstilen til Europa, hvor den blev elsket af den unge generation af designere.

Etno boligstil
Billede copyright: thesweetspot.dk // Artikel: Sweet Shop_Rabens Atelier // Link: https://goo.gl/iGc96h

Hvordan ser en 'Etno' boligstil ud?

Alt der er multikulturelt er velkommen. Afrikanske og indiske farver, mønster og spændende materialer. I kombination mellem farve og mønstermix. Eksempler er kelimtæpper, indiske sariquiltæpper, farverige glas fra Sydamerika. I stuen står en stor flyder af en sofa med mange forskellige typer puder. Tekstilerne er grov vævet og møbelstilen kurvet. Messing, kobber og andre metaller er trendy.

Hvilke plakater passer til ’Etno’ boligstil?

Monstera

monstera deliciosa - Monstera plakat

Homalomena

Homalomena plakat med guldramme

Morganianum

Morganianum plakat 'Hængende mexicansk stenurt' stående på hvid kommode

7 af 7

7. Din egen boligstil

Det er sjældent at ens boligindretning er EN bestemt type boligstil. Mange indretninger har lidt af alle elementer i sit udtryk. Min egen boligstil er præget af ny nordisk, retro og urban living.

Hvis du også har svært ved at identificere sig med en bestemt boligstil, så hører jeg gerne hvilke du forbinder dit hjem med i kommentaren.

Hvilken boligstil er din indretning? (Læg en kommentar forneden)

Original artikel fra Madogbolig.dk // livsstil.tv2.dk // Costume.dk

Denne artikel er skrevet af Kasper Benjamin. Kasper Benjamin er indehaver og designer af KASPERBENJAMIN. Hans passion og viden ligger indenfor den moderne boligindretning. Siden 2015 har Kasper fået ekspertise viden indenfor plakater og billedrammer.

Om KASPERBENJAMIN 2018

3 replies on “Hvilken boligstil er min indretning?

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *