10 gode råd til ophæng af billeder

10 gode råd til ophæng af billeder

Du har bestilt et flot billede hjem til lejligheden. Du har fået den i en flot billedramme og klar til at få hængt den op. Spørgsmålet er nu hvordan du smartest og nemmest får billedet op af hænge. Jeg har samlet 10 gode råd til ophængning af billeder og plakater.

Opdateret d. 12. Maj 2022. Oprindelig artikel 31. Marts 2017 af Kasper Benjamin Sørensen. 

INDHOLD

 1. Tilpas billeder og plakater til rummet
 2. Søm er ikke nødvendigt hvergang
 3. Billederne skal give balance til rummet
 4. Tilpas dine billeder til væggens størrelse
 5. Tænk over størrelsen på møblerne
 6. Hæng billederne i balance
 7. Tænk over belysning af billeder
 8. Hæng billederne i øjenhøjde
 9. Tag højde for sikkerhed
 10. Ophæng billederne på din egen måde
 • Hvilken ophæng skal jeg vælge?
 • Sådan hænger du nemt billeder op (Video)
 • Om forfatteren

Forslag til billedrammer til ophæng

 • Sortmalet Massiv Egetræ Ramme

  249 kr.599 kr. Se mere
 • Sort aluminium ramme
  TILBUD 6%TILBUD 6%

  Sort Aluminium Ramme

  249 kr.1.649 kr. Se mere
 • Mørk Massiv Egetræ Ramme

  249 kr.599 kr. Se mere
 • Messing Ramme

  249 kr.599 kr. Se mere

1 af 10

Tilpas billeder og plakater til rummet

Har du allerede købt dit billede, så er jeg sikker på du har tænkt over rummet stemning og udtryk. Hvis du ikke har købt endnu, så overvej hvordan billederne passer ind i rummet omgivelser. Hvis du har planer om at hænge små billeder op på en stor væg, så kan billederne godt blive ”gemt” lidt væk. Desto større væg du har, desto større billeder vil jeg anbefale at vælge. Der er mange motiver at vælge imellem, og du kan måske finde inspiration blandt disse billeder til væg.

Det handler om at være en balance mellem store og små billeder. Hvis væggen er for stor og billederne for små, drukner udtrykket i mængden. Hvis derimod billederne er for store og der ikke er luft imellem loftet og gulvet, ser det for klemt ud.

LÆS OGSÅ: Tag testen: Hvilken boligstil er min indretning?

2 af 10

Søm er ikke nødvendigt hvergang

Prøv at eksperimenter lidt med ophæng af billeder. Mange er begyndt at være rigtig kreative i deres ophæng. Nogle vælger at hænge deres billeder op i reb, kæder, ståltråd, tøjbøjle, tape og klemmer. Det er begyndt at blive rigtig udbredt og giver en anderledes og kreativ stil.

Mange nordiske hjem forsøger undgå at hænge plakater op med søm mere. Det ødelægger væggen og efterlader huller man kunne være foruden. Der findes mange gode ideer derud til ophængning end søm.

Et andet alternativ som flere benytter sig af er billedophængningsstrips som et lette og nemme at bruge. Stripsene er lette at anvende og du kan flytte billederne rundt efter ønske da stripsene ikke efterlader klæberester eller pletter. Et sæt strips kan klare op til 1,36kg, mens en kombination kan holde til hele 5,4 kg. I forhold til plakatstørrelser, anbefales det højst at hænge 50×70 cm plakater op med et sæt billedophængsningsstrip.

Ophæng af billeder med gitter fra KreaVilla
Ophængning af billeder med jerngitter fra lean-living.com
LÆS OGSÅ: Få hjælp og inspiration til din billedvæg

3 af 10

Billederne skal give balance til rummet

Overvej hver eneste gang du hænger et billede op, om det giver balance til rummet. Der er rigtig mange som kan lide at have ro og orden ved ophæng af billeder. Det betyder ikke at billederne ikke kan hænge på tværs af hinanden, men handler om ligevægt. Hvis du har mange billeder på den ene væg og ganske få på den anden, vil øjnet hurtigt se den uligevægt i rummet.

Når du hænger billeder op, behøves billederne ikke hænge snor lige. Det afhænger af stilen og hvilket rummet er indrettet. Det vigtigste er at billederne giver balance til rummet.

Nordisk indretning med billede balance
LÆS OGSÅ: Her er 10 store plakater til stuen

4 af 10

Tilpas dine billeder til væggen størrelse

Det lyder næsten som en selvfølge at nævne ovenstående, men der er rigtig mange som vælger at lave ophæng af billeder, hvor billedrammen KUN lige kan få plads. Det giver ingen luft til rammen, og selve billedet kommer til at se mast i rummet. Bor du i en lejlighed med lidt vægplads, kan balance og rum mellem billeder få rummet til at se større ud.

Som god huskeregel anbefaler jeg at indrette billeder efter rummets størrelse. Dvs, har du en mindre væg, brug små billeder. Har du en stor væg, så overvej 50×70 cm eller store plakater i fx 70x100cm.

Lille billedvæg fra Desenio.dk
Stor billedvæg fra Testfamilien.dk
LÆS OGSÅ: Sådan finder du den rette billedestørrelse!
 • GRAPTOVERIA

  249 kr.479 kr. Se mere
 • CALATHEA ORBIFOLIA

  249 kr.479 kr. Se mere
 • LIBERTATEM

  249 kr.479 kr. Se mere
 • MONSTERA

  249 kr.479 kr. Se mere

5 af 10

Tænk over størrelsen på møblerne

Jo større jo bedre. Ikke altid. Hvis du ønsker at hænge billeder over sofaen, så tænk en ekstra gang på størrelsen. Hvis du har en mindre sofa, så vælg ikke billeder for store. Det kan virke forstyrrende hvis du vælger billeder som er bredere end selve sofaen. Det samme gælder hvis du har ophæng af billeder over sengen, kommoden eller konsolbordet.

Find billedrammer som passer til møblerne. Hellere mindre billeder end for store. Det kan være en god ide at tænke over hvilke rammer du vælger. Har du et hjem fyldt med træ, er egetræ rammer måske det oplagte valg. Omvendt i et hjem med metaller, vil en aluminium ramme måske passe bedst ind.

LÆS OGSÅ: Her er 5 gode bud på fantastiske billedrammer!

6 af 10

Hæng billederne i balance

Jeg kender det godt. Du vil helst undgå for mange huller i væggen. Det ser ikke kønt ud og du skal reparerer det hvis du flytter. Det er dog vigtigt at du ikke går på kompromis og heller ikke overdriver med huller i væggen. Tænk over størrelsen på selve billederamme og find ud af hvor meget selve billedet og rammen vejer.

Du skal være opmærksom på at der findes forskellige billedrammer at hænge op med. Egetræ vejer som regel mindre end aluminium. Dertil findes der billedrammer med naturlig glas, som vejer mindre end plexiglas. Inden du hænger op, find ud af hvad dine rammer vejer.

 • Brug minimum 2 søm ved små billeder (A5, 30×40, 40×50 og 50×70 cm)
 • Brug minimum 2-3 søm ved større billeder (70×100 og 100×140 cm)

En god tommelfingerregel er at hvert søm (stålsøm) kan bære op til 2 kg.

LÆS OGSÅ: Her er 5 gode bud på fantastiske billedrammer

7 af 10

Tænk over belysning af billederne

Desto mere naturligt lys som du kan få ind i rummet, desto skarpere kommer dine plakater til at fremstå. Overvej om du kan skabe mere opmærksomhed ved ophæng af billeder hvor der er god belysning. Hvis du har valgt at købe lyse billeder eller billeder med detaljer, kan lyset, både det naturlige og det du selv skaber med lamper, få billeder til at se endnu skarpere ud.

Hvis dit rum ikke har naturligt lys, kan lyse billederammer og nye billeder give bedre belysning. Mørke rammer suger det naturlige lys frem rummet.

LÆS OGSÅ: Lyse billeder til hjemmet? Her er 13 nordiske billeder

8 af 10

Hæng billederne i øjenhøjde

Hvis du har et rum, hvor der fx er 3 meter til loftet, i hvilken højde er det lige billederne skal hænges i? Jeg hører tit folk hænge deres billeder for højt op, når de begynder. Hvis det drejer sig om din stue, soveværelse, gæsterum eller entreen, så er det en god ide at tage udgangspunkt i øjenhøjden.

Man har fundet ud af at den gennemsnitlige betragtning af billeder falder ca 1/3 fra toppen af et billede. Det betyder at når du hænger billeder op, bør billedet hænges lige højt nok. Dette tillader hovedet af en person, i gennemsnits højde, til at undgå rammen. Hvis billedet hænger for højt, kommer den til at svæve i rummet. På den måde får billedet ikke en tilknytning til rummet.

LÆS OGSÅ: Her finder du 20 flotte billeder til din stue

9 af 10

Tag højde for sikkerhed

Afhængig af hvilket type billede du har hængende, så tænk en ekstra gang over sikkerheden. Jeg har oplevet folk som har oliemalerier hængende over deres radiator. Det skader billedet og frigiver en masse skadelige luftstoffer i rummet. Hvis det er almindelige billeder eller plakater, så lad vær at hænge dem direkte i sollys. Det falmer på farven og plakaten bliver lettere bøjet under rammen. Det er gældende for alt ophæng af billeder og plakater.

En anden sikkerhed som burde overvejes af korrekt ophæng af dine billeder. Der er mange som ikke benytter sig af ophængsmulighederne bag på de forskellige billedrammer. Vælger du at hænge billedet, i selve billederamme kanten, er billedet ustabilt. Hvis du kommer til at ramme billedet, kan det falde ned. I værste tilfælde kan glasset gå i stykker eller en mindre person bliver ramt. Hæng det op så det er stabilt.

LÆS OGSÅ: Hvis du elsker indretning, så følg disse 7 personer på Instagram!

10 af 10

Ophæng billederne på din egen måde

Dette er blot en inspirationsguide og nogle gode råd til at hænge billeder op. Det er retningslinjer som du kan følge, men ikke nødvendigvis skal følge. Dette er hverken den rigtige eller forkerte måde at tænke på inden ophæng. Det kan måske hjælpe dig til at undgå ophæng, som du kommer til at fortryde og skal lave om.

Der findes en masse Youtube videoer om hvordan du hænger plakater og billeder op. Nogle inspirations videoer er bedre end andre, men kan måske give dig en god inspiration til dit eget ophæng af billeder.

LÆS OGSÅ: Mød manden bag KASPERBENJAMIN

Hvilken ophæng skal jeg vælge til mine billeder?

Du er ikke tvunget til at bruge søm til billedophæng. Der er mange alternativer og det er blevet mere populært at gør-det-selv med snor, klemmer, søm, tape, bøjler eller andet beslag. Vær opmærksom på at størstedelen anvender søm til ophængning af billeder. Min anbefaling er bruge søm, selvom det efterlader huller. På den måde sikre du at beslaget ikke falder ud, eller klisterevnen i tape ikke mister sin effekt.

Vælger du snor til ophæng af billeder, skal du være opmærksom på at billedet kommer til at hænge længere nede end sømmet. Snoren er lavet slap, for at billedet kan hænge lige og stabilt. Hvis du bruger klemmer har du brug for at klemmerne holdes fast med et ophæng ligeledes. Du kan også bruge det mere rå look og bruge tape, men vær opmærksom på at plakaterne godt kan tage skade ved eventuelt flytning.

Ønsker du ikke at bruge søm til billede ophæng, findes der et smart alternativ som gør det nemt at flytte rundt på billeder. Materialet hedder ‘Billedophængningsstrips’ og tilbydes i forskellige størrelser til en lav pris. Det bedste ved billedophængningsstrips er at billeder kan tages ned eller flyttes rundt nemt, uden de efterlader mærker. Desto flere strips, desto tungere kan dit billedophæng klare. Du kan finde forskellige størrelser af ‘billedophængningsstrips’ her.

Sådan kan du nemt hænger billeder op

Har du valgt at bruge søm til ophængning af billeder, kan du muligvis få lidt problemer med at få rammen sat på plads. Sømmet skal ikke være for langt inde, så billedet kan hænge fast. Der findes dog et smart trick som Bolius har prøvet kræfter med. Du kan selv bruge dette tricks næste gang til ophæng af billeder.

Denne artikel er skrevet af Kasper Benjamin. Kasper Benjamin er indehaver og designer af KASPERBENJAMIN. Hans passion og viden ligger indenfor den moderne boligindretning. Siden 2015 har Kasper fået ekspertise viden indenfor plakater og billedrammer.

Om KASPERBENJAMIN 2018

One reply on “10 gode råd til ophæng af billeder

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *