10 gode råd til ophæng af billeder

Læsetid: 15 minutter

10 gode råd til ophæng af billeder

Du har bestilt et flot billede hjem til lejligheden. Du har fået den i en flot billedramme og klar til at få hængt den op. Spørgsmålet er nu hvordan du smartest og nemmest får bileldet op af hænge. Jeg har samlet 10 gode råd til ophængning af billeder og plakater.

1. Tilpas billeder og plakater til rummet

Har du allerede købt dit billede, så er jeg sikker på du har tænkt over rummet stemning og udtryk. Hvis du ikke har købt endnu, så overvej hvordan billederne passer ind i rummet omgivelser. Hvis du har planer om at hænge små billeder op på en stor væg, så kan billederne godt blive ”gemt” lidt væk. Desto større væg du har, desto større billeder vil jeg anbefale at vælge.

2. Du behøver ikke bruge søm hver gang

Prøv at eksperimenter lidt med ophæng af billeder. Mange er begyndt at være rigtig kreative i deres ophæng. Nogle vælger at hænge deres billeder op i reb, kæder, ståltråd, tøjbøjle, tape og klemmer. Det er begyndt at blive rigtig udbredt og giver en anderledes og kreativ stil.

billedvaeg-blog-1200-500px

3. Billederne skal give balance til rummet

Overvej hver eneste gang du hænger et billede op, om det giver balance til rummet. Der er rigtig mange som kan lide at have ro og orden ved ophæng af billeder. Det betyder ikke at billederne ikke kan hænge på tværs af hinanden, men handler om ligevægt. Hvis du har mange billeder på den ene væg og ganske få på den anden, vil øjnet hurtigt se den uligevægt i rummet.

4. Tilpas billedernes størrelse til væggens størrelse

Det lyder næsten som en selvfølge at nævne ovenstående, men der er rigtig mange som vælger at lave ophæng af billeder, hvor billedrammen KUN lige kan få plads. Det giver ingen luft til rammen, og selve billedet kommer til at se mast ud i rummet. Som god huskeregel anbefaler jeg at indrette billeder efter rummets størrelse. Dvs, har du en mindre væg, brug små billeder. Har du en stor væg, så overvej 50×70 cm eller helt store billeder.

5. Tænk over møblernes størrelse

Jo større jo bedre. Ikke altid. Hvis du ønsker at hænge billeder over sofaen så tænk en ekstra gang på størrelsen. Hvis du har en mindre sofa, så vælg ikke billeder for store. Det kan virke forstyrrende hvis du vælger billeder som er bredere end selve sofaen. Det samme gælder hvis du har ophæng af billeder over sengen, kommoden eller konsolbordet. Find billedrammer som passer til møblerne. Hellere mindre billeder end for store.

6. Ophæng af billeder skal stabiliseres

Jeg kender det godt. Du vil helst undgå for mange huller i væggen. Det ser ikke kønt ud og du skal reparerer det hvis du flytter. Det er dog vigtigt at du ikke går på kompromis og heller ikke overdriver med huller i væggen. Tænk over størrelsen på selve billederamme og find ud af hvor meget selve billedet og rammen vejer.

En god tommelfingerregel er at hvert søm (stålsøm) kan bære op til 2kg.  

billedramme-blog-1000-500px

7. Tænk over belysning af plakaterne

Desto mere naturligt lys som du kan få ind i rummet, desto skarpere kommer dine plakater til at fremstå. Overvej om du kan skabe mere opmærksomhed ved ophæng af billeder hvor der er god belysning. Hvis du har valgt at købe lyse billeder eller billeder med detaljer, kan lyset, både det naturlige og det du selv skaber med lamper, få billeder til at se endnu skarpere ud.

8. Hæng billeder i øjenhøjde

Hvis du har et rum, hvor der fx er 3 meter til loftet, i hvilken højde er det lige billederne skal hænges i? Jeg hører tit folk hænge deres billeder for højt op når de begynder. Hvis det drejer sig om din stue, soveværelse, gæsterum eller entreen så er det en god ide at tage udgangspunkt i øjenhøjden.

Man har fundet ud af at den gennemsnitlige betragtning af billeder falder ca 1/3 fra toppen af et billede. Det betyder at når du hænger billeder op, bør billedet hænges lige højt nok, til at tillade hovedet af en person i gennemsnits højde, til at undgå rammen. Hvis billedet hænger for højt, kommer den til at svæve i rummet i stedet for at have en tilknytning til rummet.

9. Tænk over sikkerheden og miljø

Afhængig af hvilket type billede du har hængende, så tænk en ekstra gang over sikkerheden. Jeg har oplevet folk som har oliemalerier hængende over deres radiator. Det skader billedet og frigiver en masse skadelige luftstoffer i rummet. Hvis det er almindelige billeder eller plakater, så lad vær at hænge dem direkte i sollys. Det falmer på farven og plakaten bliver lettere bøjet under rammen. Det er gældende for alt ophæng af billeder og plakater.

bestsellers-plakater-1800-500px

10. Gør det på din egen måde

Dette er blot en inspirationsguide og nogle gode råd til at hænge billeder op. Det er retningslinjer som du kan følge, men ikke nødvendigvis skal følge. Dette er hverken den rigtige eller forkerte måde at tænke på inden ophæng, men hjælper dig måske til at undgå ophæng som du kommer til at fortryde og skal lave om.

Der findes en masse Youtube videoer om hvordan du hænger plakater og billeder op. Nogle inspirations videoer er bedre end andre, men kan måske give dig en god inspiration til dit eget ophæng af billeder.

Del opslaget med dine venner!

One reply on “10 gode råd til ophæng af billeder

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *