Sådan finder du den rette plakatstørrelse

Sådan vælger du den rigtige plakatstørrelse

Mange ved ikke hvilken plakatstørrelse de skal vælge inden de køber plakater og ramme. I dette indlæg får du svar på hvilke plakatstørrelser der tilbydes og hvilke der passer hvorind i boligen.

Opdateret 05. December 2017. Oprindelig artikel fra 22 Februar 2017 af Kasper Benjamin Sørensen.

Hvilke plakatstørrelser findes der på markedet?

Hvorfor kan man ikke bare vælge sin egen plakatstørrelse til sit billede? Hvis det havde været så enkelt ville det være svært at drive forretning for boligbutikker. Forestil dig at have en ny størrelse der skulle printes på og finde en matchende billedramme? Det er der ingen som ville kunne, fordi prisen ville være så høj. Det var både for butikken, men også for kunden. Derfor har interiørverdenen opdateret nogle standard størrelser hvor de fleste plakater bliver trykt til.

De mest anvendte plakatstørrelser
LÆS OGSÅ: Hvilke billederammer skal jeg vælge?

Hvilke plakatstørrelser er standard?

Hvis du leder efter plakater i bestemte størrelser, kan du godt forberede dig på disse standardstørrelser.

  • A5 (15×21 cm)

Starter man nedefra tilbydes der A5 plakater, eller postkort som de også kaldes. De er ca 15×21 cm og bliver trykt på tykkere papir for at styrke holdbarheden. Mange større butikker som Magasin De Nord, Sinnerup og andre livsstilbutikker.

  • 30×40 cm

Den mest almindelige plakatstørrelse i mindre format er 30×40 cm. Det er vigtigt at huske at en A3 og 30×40 cm ikke er den samme størrelse. Ser man på A3, hedder størrelsen 29,7×42,0 cm. Hvis du antager at købe en ramme i A3, passer rammen ikke til 30×40 cm. Den mindre plakatstørrelse er den mest almindelige størrelse på markedet. Alle store webshop tilbyder plakater i 30×40 cm, fordi der tilbydes billederammer i den størrelse. Dette gælder her på siden, men også på andre større plakatshops.

  • 40×50 cm

Hvis du søger en større plakatstørrelse i stil med 30×40 cm, kan du vælge en 40×50 cm. Plakatstørrelsen er ikke standardstørrelse, men tilbydes ved større plakatmager som Desenio, JustSpotted og Lacuva. At finde en plakatramme til størrelsen, kan være en udfordring, men heldigvis tilbyder IKEA billederammer til størrelsen. Endda til en fantastisk god pris og fin kvalitet.

  • 50×50 cm

Foretrækker du ikke dine billeder eller plakater i lang format, kan du vælge 50×50 cm. Plakatstørrelsen er i samme boldgade som 40×50 cm og ikke en standard størrelse. Større plakatbutikker har dog billeder i den kvadratiske størrelse. Størrelsen passer godt ind i hjem hvor der er lige langt fra loften til gulvet og side til side. Hvis du skal finde rammer, anbefaler jeg at kigge hos IKEA eller ved special boligbutikker af en større størrelse.

  • B2 (50×70 cm)

Den mest almindelige plakatstørrelse på markedet er 50×70 cm. Indenfor plakatbranchen hedder størrelsen B2 og er den mest købte plakatstørrelse. Dette skyldes den naturlige størrelse som ikke er for stor eller lille. Plakatstørrelsen falder i god jord med man som regel har højere til loftet end side ved side. Typisk når man ser indretnings magasiner, som Bolia, Bobedre, Boligmagasinet, er 50×70 og 30×40 cm standardstørrelse. De er de størrelser som de fleste billedevægge bliver opbygget af. Alle almindelige plakatbutikker tilbyder denne plakatstørrelse som standard og prisen kan svinge fra alt mellem 249-499kr. Dette afhænger af kunstnerens prissætning.

Det er nemt at finde billederammer i 50×70 cm. De findes i alle almindelige boligbutikker og du kan endda bestille dem online her på hjemmesiden.

  • B1 (70×100 cm)

Hvis det skal være store plakater er 70×100 cm at foretrække. I branchen hedder størrelsen B1 og kendetegnes ved en større version af B2 (50×70 cm). Størrelsen udvides med 20 cm bredere og 30 cm højere. Det er ikke alle fysiske butikker som tilbyder denne størrelse. Dette skyldes ikke alle har plads til 70×100 cm plakater i hjemmet. Mange webbutikker tilbyder at printe 70×100 cm billeder. Har du højt til loftet og har et større rum, anbefaler jeg at skabe en indretning med B1 plakater.

Da 70×100 cm ikke er en helt almindelig plakatstørrelse, er det ikke nemt at finde billederammer. Det er specielt svært at finde rammer med glasbeskyttelse. For det første er det dyrere og for det andet er der større sandsynlighed for glasset går i stykker. Butikker som IKEA og Justspotted har disse rammer tilgængelig, men helt specielt tilbyder jeg også store billederammer i 70×100 cm. Du finder både aluminium rammer og egetræ rammer online.

LÆS OGSÅ: Hvad blev der af Störmby ramme fra IKEA?

Hvor finder jeg små plakater henne?

Standard størrelser af små plakater

Hvornår er det lige du skal købe små plakater til hjemmet? Det er ikke alle hjem hvor der er plads til større plakater end 30×40 cm. Det handler om at vurderer rummets størrelse og ønske med plakaterne. Skal der laves en billedvæg, eller hænge et par plakater over sofaen? Rummet’s størrelse er altafgørende for at vælge om det er A5, 30×40 eller 40×50 cm du skal vælge.

Hvis du er besluttet for at små plakater er den passende plakatstørrelse til rummet, finder du et udvalg her. Nedenstående er blot et lille udvalg af de mange plakater som tilbydes i den lille plakatstørrelse.

ficus elastica plante fotokunst plakat
Lyserød tekst plakat med kaffe
smile-sort-hvid-fotokunst-tekst-plakat
LÆS OGSÅ: Sådan kommer du igang med din billedevæg

Hvor finder jeg plakater i 50x70 cm?

50x50 og 50x70 cm plakatstørrelse

Den mest almindelige plakatstørrelse som findes på markedet er 50×70 cm. Alle plakatbutikker og webshop tilbyder denne størrelse. Men hvornår er det lige man skal vælge enten 50×50 eller 50×70 cm billeder? Der findes ikke en opskrift på hvor meget ens hjem skal være af m2 eller hvor højt fra loft til gulv der skal være. Det handler i højere grad om at indrette efter ens personlige stil.

Hvis den nordiske indretning er foretrukket, anbefaler jeg at gå med 1-2 50×70 cm plakater til dagligstuen og kombinerer det med mindre størrelser som 30×40 cm. På den måde kommer der balance og rummet bliver ikke domineret af plakater.

Leder du efter plakater i 50×70 cm, finder du dem her på siden. Nedenfor er en række muligheder som findes i den ønskede plakatstørrelse B2 (50×70 cm).

Natur fotokunst skov plakat
Fingerfilodendron plakat
Smuk plante plakat med guldlampe i sort billedramme
LÆS OGSÅ: 10 gode råd til ophæng af billeder

Hvor finder jeg store plakater henne?

Store plakatstørrelser

Det at indrette med store plakater kan i sig selv være en udfordring. Mange nordiske hjem har ikke plads eller afstand nok, til 70×100 cm plakater. Plakatstørrelsen er ikke en helt almindelig plakatstørrelse alle steder. Der findes større livsstilbutikker som ikke tilbyder det. De fleste steder hvor man finder 70×100 cm og endda 100×140 cm er diverse plakat webshops.

Har du højt til loftet, en længere væg og en minimalistisk indretning, kan en stor plakat være et godt valg. Du skal kunne have en god afstand mellem plakatens toppunkt og rummets loft. Endnu vigtigere er det hvis du vælger 100×140 cm. Den kæmpe plakatstørrelse tilbydes kun hos unikke plakatbutikker.

Hvis din indretning har plads til plakatstørrelsen 70×100 cm, finder du forskellige forslag herunder. Udvalget er kun en brøkdel af den samlede kollektion som du finder online.

Grøn plante plakat kaldet Monstera
Grafisk fotokunst vand plakat med tekst
To by plakater med Århus og Odense hængende på hvid væg over tre skabe med hvide lyngbyvaser
LÆS OGSÅ: Mød manden bag KASPERBENJAMIN

2 replies on “Sådan finder du den rette plakatstørrelse

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *